Jadłospis na tydzień 10.06.2019 - 16.06.2019

Poniedziałek - 10.06.2019

Śniadanie:
Herbata jabłko pieczone,
kawa zbożowa z mlekiem,
bułka mleczna, szynka staropolska, ser gouda,
papryka świeża [1,7,9,10]

Obiad:
Zupa pomidorowa na wywarze mięsnym z lanymi kluseczkami,
makaron świderki z jajkiem,
kompot wieloowocowy [1,7,9,10]

Podwieczorek:
Herbata malinowa,
woda mineralna (bez ograniczeń),
kawiorek z masłem, powidła, gruszka [1,7,9]

Wtorek - 11.06.2019

Śniadanie:
Herbata waniliowa,
zupa mlecza z makaronem, kawiorek z masłem, miód, jabłko [1,3,7,9]

Obiad:
Zupa z fasolki szparagowej na wywarze warzywnym, ziemniaki gotowane, kotlet francuski, surówka z kapusty białej, kompot jabłkowy [1,7,9,10]

Podwieczorek:
Herbata z sokiem wiśniowym,
woda mineralna (bez ograniczeń),
kaszka manna z truskawkami [1,7,9]

Środa - 12.06.2019

Śniadanie:
Herbata śliwkowa,
kawa zbożowa z mlekiem,
pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa żywiecka, ser salami, ogórek świeży
sałata [1,7,9,10]

Obiad:
Zupa krem z białych warzyw na wywarze mięsnym,
kasza jęczmienna, gulasz warzywny, surówka z ogórka kwaszonego,
kompot wiśniowy [1,7,9]

Podwieczorek:
Herbata z sokiem borzskwiniowym,
woda mineralna (bez ograniczeń),
kawiorek z masłem,
ser twarogowy, rzodkiewka [1,7,9]

Czwartek - 13.06.2019

Śniadanie:
Herbata z cytryną,
kakao, bułka mleczna z masłem,
pasta jajeczna, szczypiorek
[1,7,9,10]

Obiad:
Zupa jarzynowa,
pyzy z sosem bolońskim, banan,
kompot jagodowy [1,4,7,9]

Podwieczorek:
Herbata pieczone jabłko,
woda mineralna (bez ograniczeń),
pieczywo mieszane z masłem, wątrobianka, pomidor [1,3,7,9]


Piątek - 14.06.2019

Śniadanie:
Herbata z sokiem wiśniowym,
pieczywo mieszane z masłem, pasta z makreli,
szczypiorek [1,4,7,9]

Obiad:
Zupa gulaszowa na mięsie,
bułka, banan
kompot wieloowocowy [1,7]

Podwieczorek:
Herbata z malinami,
woda mineralna (bez ograniczeń),
soczek 100 %,
babka piaskowa [7,9]

Sobota - 15.06.2019

Potrawy przygotowane są zgodne z systemem HACCP.
Woda mineralna dostępna w ciągu dnia pobytu dziecka w przedszkolu.
Wędliny mogą zawierać śladowe ilości [1,6,10,9] wg oświadczenia producenta.
Alergeny:
1. Zboża zawierające gluten,
2. Skorupiaki i produkty pochodne,
3. Jajka i produkty pochodne,
4. Ryby i produkty pochodne,
5. Orzeszki ziemne/arachidowe/ i produkty pochodne/,
6. Soja i produkty pochodne,
7. Mleko i produkty pochodne /łącznie z laktozą/,
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe orzechy włoskie,
9. Seler i produkty pochodne,
10. Gorczyca i produkty pochodne,
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne,
12. Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.


Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie bez podania przyczyny.